Кадър Мария Захарова, Фейсбук Честита стара нова година! Тази година в Министерство

...
Кадър Мария Захарова, Фейсбук Честита стара нова година! Тази година в Министерство
Коментари Харесай

Русия посрещна стара Нова година

Кадър Мария Захарова, Фейсбук 

" Честита остаряла нова година! Тази година в Министерство на външните работи на Русия не се организираха новогодишни събития, само че не обидихме елхата ", заяви представителят Мария Захарова и пусна следващият си любопитен пост във Facebook.



Русия посрещна остарялата Нова година тази нощ.

По принцип 31 декември е един от най-големите празници за жителите на Руската федерация, само че по какъв начин се стига до там, че една не дребна част от популацията чества и „ втора “ Нова година на 13 против 14 януари?

Руската история е богата на събития и революции, след последната такава Руската империя престава да съществува, а върху нейните парчета се заражда Съюзът на руските социалистически републики. Всичко остаряло трябвало да бъде забравено, по този начин се стигнало до парадокса със промяната на календара и доближаването му с „ модерния “ европейски подобен. Руската империя живяла по юлианския календар, а Съюз на съветските социалистически републики решил да одобри григорианския.

Разликата сред тях била цели 13 дни, съгласно учените григорианският календар е по-точен. Феноменът със старите и новите празници е добре прочут и в България, към момента някои събития се празнуват по два дни, като от време на време по-почитан е даже остарелия жанр.

Съюз на съветските социалистически републики вкарва григорианския календар на 14 февруари 1918 година, Руската Православна черква отхвърля да го вкара и до ден сегашен употребява юлианския. Властите в новата страна малко се вълнували от религиозните възгледи на жителите, те трябвало да бъдат жители атеисти, които да не се преценяват със старите порядки. Все отново руснаците, приемайки новия календат, решили за най-големите си празници да почитат и остарелия, по този начин се стигнало до остарялата Нова година.

От позиция на модерните хора този празник си остава още един прекрасен ден, в който хората могат да се съберат и повеселят в мразовитите януарски вечери, написа през днешния ден.бг.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР